Wednesday, November 23, 2016

Gaji Banyak Tapi Tak Cukup



Pernah tak anda terfikir..
Gaji suami : RM3000
Gaji isteri : RM3000
TOTAL : RM6000

Komitmen bulanan :
Sewa Rumah RM800 (anggaran shj)
Kereta 2 biji RM1000
Bil air/elektrik RM100
Bil astro RM100
Bil phone RM200
Belanja anak-anak RM1000

Total RM3200

Monday, November 21, 2016

3 Tips Simpan Duit Untuk Kahwin Dengan Pantas dan Selamat



Tip-tip yang saya kongsikan ini boleh dipakai supaya anda dapat melihat akaun bank anda membesar dari semasa ke semasa. Lebih banyak duit anda akan tersimpan.

Siapa tak nak ada duit lebih kan? Menyimpan duit adalah kewajipan kita dalam dunia moden ni.

Kalau ada duit lebih rase tenang je hati kita. Susah kalau kita tak menyimpan.


Kita akan betul-betul rasa pentingnya duit ni betul-betul bila waktu susah nanti. Ataupun beli rumah. Atau kereta.

Sunday, November 13, 2016

ISTERI MINTA CERAI SEBAB SAKIT BATU KARANG




Cerita penceraian aku dengan isteri ini berlaku pada tahun lepas. Kitorang dah sembilan tahun berkahwin dan sudah ada dua orang anak.

Masa itu, aku ada dekat office. Dapat first SMS dari isteri.

"Assalam abang, Ina nak minta cerai dari abang. Harap abang dapat tunaikan."

Tersentak aku. Kenapa pula tiba-tiba? Aku tak balas apa-apa sms dari isteri. Jam pula dah pukul 5, waktu aku bersiap untuk ambil isteri balik kerja. Sampai ke office dia pun dalam roughly pukul 5.30 petang.

Dia masuk dalam kereta dan diam. Aku pun mula buka suara,

"Kita ke Tasik Titiwangsa nak?"

Dia jawab ringkas, 'okay'.

Tak jauh pun, dalam 10 minit dah sampai, sebab tempat kerja dia kat area Jalan Ampang. Jalan pun tak jem sangat time itu. Kitorang duduk dekat satu pondok. Aku mula bertanya,

"Why so sudden? Sekarang dah rasa abang tak cukup kacak ke,? tanya aku sambil cuba bergurau.