Wednesday, March 1, 2017

152000 Bersara Miskin Dengan Bebanan Perubatan dan Hutang



HIBAH MELALUI TAKAFUL


   Peserta takaful boleh menarik nafas lega apabila Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara mengeluarkan satu resolusi bahawa takaful boleh dihibahkan. Ini bermaksud sebarang faedah kematian boleh diberi terus kepada penama tanpa perlu difaraidkan. Keputusan MPS pada 5 November 2014 berasaskan pertimbangan memandangkan peserta memilih untuk membahagikan manfaat takaful kepada penama secara hibah ketika hidup (peserta), adalah adil dan munasabah jika setiap penama mendapat bahagian sama rata bukan peratusan bahagian masing-masing. Kaedah itu boleh mengelakkan timbulnya persengketaan sesama penama jika satu pihak mendapat bahagian yang lebih berbanding pihak lain. Dalam kes kematian penama sebelum kematian peserta dan tiada penamaan baharu dibuat, hibah manfaat akan dikembalikan kepada peserta kerana tiada penerima bahagian hibah itu. Oleh itu, bahagian manfaat itu hendaklah diurus berdasarkan hukum dan prinsip faraid selepas kematian peserta kerana manfaat itu akan menjadi sebahagian daripada harta peserta.

MPS pada mesyuarat ke-114 pada 28 Julai 2011 juga memutuskan jika penamaan dibuat kepada lebih daripada seorang benefisiari tanpa menyatakan bahagian peratusan masing-masing, pembahagian manfaat takaful perlu diberi secara sama rata kepada setiap penama sebagai benefisiari. Resolusi ini dinyatakan dengan jelas dalam Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, dalam Jadual 5 yang mengatakan peserta takaful berhak menamakan sesiapa sahaja sama ada sebagai penama atau pentadbir bagi faedah takaful. Apa itu hibah Hibah bermaksud pemberian pemilikan sesuatu barang kepada seseorang tanpa sebarang balasan. Ia adalah kontrak satu pihak dan mengandungi pemberian milik oleh seseorang secara sukarela terhadap hartanya kepada seseorang yang lain pada masa hidupnya tanpa balasan (iwad). Barang atau harta yang hendak dihibahkan itu perlu memenuhi syarat, iaitu barang atau harta yang halal serta mempunyai nilai di sisi syarak. Barang dihibahkan mestilah wujud ketika dihibahkan. Mengikut Mazhab Maliki, Syafie dan Hambali, hibah terhadap harta yang dikongsi yang tidak boleh dibahagikan adalah sah hukumnya. Mengikut Islam, barang yang masih bercagar (seperti rumah) boleh dihibahkan jika mendapat keizinan daripada penggadai atau peminjam. Ini juga terpakai kepada rumah yang diinsuranskan di bawah MRTA yang ingin dihibahkan perlu mendapatkan keizinan dari pihak bank. Hibah terletak di bawah bidang kuasa pentadbiran agama Islam di setiap negeri dan secara langsung ia terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah.



Sanggupkah Anda Meninggalkan Orang Yang Tersayang Dengan Bebanan Hutang Hospital?





Dapatkan Pelan Perlindungan Kanser Yang Lengkap


Ketahui mengenai kanser. Tak salah jika kita bersedia dari segala kemungkinan yang mungkin akan datang.




DAPATKAN PELAN PERLINDUNGAN KANSER YANG TERBAIK DARI AIA PUBLIC TAKAFUL.


JANGAN TUNGGU LAGI DAPATKAN PELAN KANSER YANG LENGKAP ....HUBUNGI SAYA SEGERA


Nasihat Konsulasi Percuma
Dapatkan Plan Dari AIA Pubic Takaful Sekarang
Demi Masa Depan Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri



SURAT DARI EKSEKUTIF BANK

Surat eksekutif bank....

I'm mother of 4 sons. Working with a bank, suami pun bekerja di bank. Suami saya Asst. Branch Manager & saya sendiri Branch Operations Manager. Sebelum ini hidup dalam zon selesa, tidak merasa terdesak untuk berubah. Sehinggalah suami diserang stroke buat kali ke-3 pada last December. Sejak itu suami cuti sakit dengan gaji penuh. Yakin suami akan sembuh seperti sebelum ini, kami tetap sambil lewa dan tidak melakukan apa-apa persediaan untuk masa akan datang. 
Suami diserang stroke sekali lagi pada May, kali ini agak teruk mungkin kerana terlalu tertekan bila mendapat surat Prolonged Illness dan setengah bulan gaji dipotong mulai Jun sehingga December 2015. Jika masih belum pulih dalam jangkamasa yang diberikan hanya medical benefits akan diberikan itupun hingga December 2016 after that, pandai-pandai sendiri la. 
Mungkin terlalu kecewa dan terkejut suami kerana setelah berpuluh tahun berbakti, tiba-tiba disingkir dengan cara 'terhormat' menyebabkan suami longlai. Sejak May saya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji utk merawat suami.
Believe it or not, we do not have any saving. Despite both of us working with bank industry for years. Berkat terlalu lama 'bertelur' dalam comfortzone, yang cukup bulan check akaun gaji masuk. Kami memang langsung tidak bersedia untuk semua ini.
Puan RB


-----
Nasihat Konsulasi Percuma
Dapatkan Plan Takaful Dari AIA Public Takaful Sekarang
Demi Masa Depan Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Mohd Nasri Ramli

Aktiviti Agen Takaful


Anda buat 1-4 tahun boleh dapat income puluh ribu. 5 tahun akan berpotensi dapat income lebih 
Cara Mudah Nak Dapat Pendapatan 5 Angka 

Nasihat Konsulasi Percuma
Dapatkan plan Takaful dari AIA Public Takaful Sekarang
Demi Masa Depan Keluarga
Sertai kami Sebagai Agen Takaful

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Mohd Nasri Ramli


KALAU BOLEH KU UNDUR MASA



KALAU BOLEH KU UNDUR MASA
2013
Sorry la bro. Aku belum ready lagi nak ambik Takaful yang kau proposed tu. Tunggulah nanti bila gaji aku naik sikit
2014
Alamak.... Gaji memang dah naik bro, tapi aku baru je angkat kete baru. Takaful kau tu, tunggu cashflow aku ada extra sikit la. Sekarang ni tengah ketat 
2016
Bro, kau masih buat Takaful lagi ke?
Urgent ni. Doktor cakap tekanan darah aku naik sebab jantung dah sumbat lah bro. Quotation kau bagi dulu, valid lagi tak?
Tolong aku bro. Dia cakap kalau buat bypass, mahu kena 120,000. Tak campur follow up lagi. Adusss mana aku nak cekau duit ni?
Bro... Bro... Jawablah. Apasal tak jawab?
PENGAJARAN
Kami konsultan Takaful memang boleh sabar dan tunggu anda ready. Tapi
Bolehkah penyakit atau kemalangan itu anda suruh tunggu? Timing tak sesuai lagi. Mintak tangguh dulu boleh?
Ingat! Musibah kerap melanda dalam keadaan kita tak sangka. Sudahkah kita buat PERSEDIAAN secukupnya?

Nasihat Konsulasi Percuma
Dapatkan Takaful AIA Medical Sekarang
Demi Masa Depan Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri

Aktiviti Agen Takaful

 Cara Mudah Nak Jadi Jutawan Di AIA Public Takaful

1.Buat Personal Sales (Traning Provided)
2. Recruit org utk jadi agent setahun 6 orang. Just bawa org/sahabat anda ke pejabat kami seluruh Malaysia. Kami akan melatih anda. Agent tersebut adalah agent anda.

Biar Takaful Selesaikan Hutang

Siapa kata kalau company dah beri Insurans/ Takaful kepada staff, maka tak perlu lagi ambik untuk diri sendiri?

Jawapannya;
1. Adakah ini syarikat kita?
2. Adakah kita akan KERJA sampai MATI kat sini?
3. Adakah bila kita sakit syarikat ini nak kita lagi?
4. Adakah bila kita meninggal atau sakit kritikal atau lumpuh syarikat akan beri pampasan setimpal kepada keluarga kita?
5. Dan mcm2 lagi adakah..



Nasihat Konsulasi Percuma
Jadi Agen AIA Public Takaful
Full Support dari Team 
Demi Masa Depan Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri

KIRAAN FARAID UNTUK WARIS SELEPAS BERLAKU KEMATIAN




Baru-baru ini Encik Amir (nama samaran) talipon saya minta penjelasan mengenai Faraid.

Isteri beliau telah meninggal dunia. Isteri meninggalkan 2 orang anak perempuan, suami dan ibubapa.

Dari pengiraan faraid:-
Ibu dapat 13%
Bapa dapat 13%
Suami dapat 20%
Anak P1 dapat 27%
Anak P2 dapat 27%

Ini adalah waris-waris arwah isteri.
Ada beberapa masalah jika waris-waris tidak muafakat:-
1) Rumah atas nama suami & isteri. Rumah tiada mrta/mrtt.
Jadi walaupun isteri meninggal dunia, HUTANG wajib di bayar. 
Siapa yang akan membayarnya?
Tentulah En Amir kan?

2) Arwah Isteri letak penama di Kwsp. Bagus tu. Mudah untuk keluarkan wang.
Masalahnya isteri letak 2 anak bawah umur sebagai penama. Wang KWSP itu tidak dapat dikeluarkan sehinggalah anak-anak itu mencapai umur 18 tahun. Bila dah dapat kena bahagi ikut Faraid.
Daripada RM 75,000 wang kwsp, En Amir cuma dapat keluarkan RM 15,000. Dan wang itu perlu pula di bahagikan mengikut Faraid.
3) Kereta atas nama isteri dan hutang kereta adalah melebihi harga semasa. 
En Amir sebagai penjamin kenalah bayar. Nak jual pun tak berbaloi.
4) Selalu orang nak bahagian faraid ikut 'gross value' - nilai semasa. Ramai lupa bayar HUTANG!
Woi tolong bayar hutang dulu ya. 
Hutang dengan Allah.
Hutang dengan manusia, bank dll.
En Amir yang minta saya kongsi. Katanya supaya orang tak buat kesilapan yang sama.
Apa yang anda pelajari dari kesilapan En Amir? Cuba comment sikit.
Bagaimana nak bahagikan harta tu mengikut faraid? Senang ke susah?
Bagaimana En Amir nak menjelaskan hutang-hutang arwah isteri?
Kiraan dibawah ini cuma anggaran sahaja dan mungkin tidak tepat. 
Kita ada pakar yang menyelesaikan pengurusan harta pusaka.
Saya pula di bidang perancangan agar masalah seperti ini dapat dikurangkan atau dielakkan.
Bila nasi dah jadi bubur tak banyak yang boleh saya bantu.
Al-Fatihah untuk arwah isteri En Amir dan semoga waris-waris dapat bermuafakat untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik. aamiin



Nasihat Konsulasi Percuma
Dapatkan Plan Hibah Dari AIA Public Takaful
Demi Masa Depan Keluarga

Whatsapp / sms +6019 370 2629 - Nasri